loading...

New Park

/public contract/co-authors Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, in cooperation with Ondřej Fous, Luboš Zbranek/Leopoldov/since 2017

A revitalization of a former croft cementary to a park with playing equipment for children transforms the forgotten walk-through garden to the place of active relaxation for each and every generation. The design is based on three principles - an activation of park borders, an enabling of free movement on its inner area and an addition of new objects to the existing ones.

The pavement along the busy Hlohovská Street will be enlarged beyond the small chapel to create an entrance piazzetta. Adding a pavement along the Rázusova Street on the other park side counts with the opening of the gate leading to close associational garden. In connection with the adjustment of pavements will be transfered the existing fencing and entrance gates. A possibility to set up own entrances from their private gardens will be offered to the residents of surrounding houses.

The new park is understand as one large shady playground. All bushes and other barrier species of woody plants will be removed. Full-grown deciduous trees with underpassable treetops will be treated and gradually accompanied by young ones to prevent their growth break-up and to support their further development. The new planting extends a diagonal organization of the existing alley to the whole width of the park. A soil in safe distance from root system of the trees will be stabilized into free passing surface, loosening the only existing communication axis.

The most of existing objects will be preserved. The chapel will become a landmark of the piazzetta, crucifixes on both sides of the original alley will still introduce entrances to the park. Crafted gravestones will be displayed in a new lapidary next to the gate from piazzetta. The inner park area will be enriched by new ready-made objects, involving the imagination of children themselves, as well as materially differentiated areas in form of wooden landing or sand and EPDM rubber surface. Refurbished street lamps will accompanied new scenic lighting and wooden benches.

#OK

/exhibition architecture/curators Mária Janušová, Erik Vilím/visual identity Pinchof/Jozef Kollár Gallery, Banská Štiavnica/2018

Architecture of the XII. Triennale of Small Object and Drawings, focused on the object-oriented ontology, plays with the least attractive and at the same time the largest object inside the exhibition space - faded heavy-duty carpet. It is transformed from the only superficial covering of gallery floors into space-making element, which correlates with different levels of exhibition rooms and plinths and creates a new topography undulated similar to the landscape of Banská Štiavnica. Besides the landscape of carpet is topological, it keeps a geometrical continuity of the original floor plan. Its folds partially uncover floor screeds and partially recycle or cover useless exhibition elements. A visitor-wayfarer discovers art pieces situated in this landscape, (s)he can walk through or have a rest within for a while.

Adaptation of Connection Wing of Pražák Palace

/public contract/co-author Jaroslav Sedlák/in cooperation with 4AM and Deep Throat/Brno/2014

On the ring road around the historic city centre of Brno there is a courtyard between the Neo-Renaissance complex of the Pražák Palace (Moravian Gallery) and the Community Hall (Brno Philharmonic). This project adapts their connecting wing placed on the terrain edge of former city walls embankment.

The task is to change the use of an existing conservation workshop to a barrier-free cultural space for lectures, workshops, concerts, exhibition and performing arts projects, movie screenings and similar activities with café, bar and the facilities.

There is no permanent purpose (function), it is just defined the space of existing building and a new space of events. The existing space is not capacious enough even after removing all partitions, therefore the re-initiated space is situational, expanding according to instant needs to the outer courtyard or shrinking into an intimate café. Thus the “interior of the city” (the courtyard) and the adapted building merge in the new gradients of their common floor. The boundaries of proposed architecture are defined by the multiplicity of its cultural programme.

The new permanent interventions are infrastructural (barrier-free adaptation, installations, new entrance door, sanitary facilities, storage/office room. The infrastructure is visible (inner cabling, distribution systems and shafts. The new furnishings are moveable for both interior and exterior use (bar segments, stage platforms usable as work desks, height-adjustable tables, stackable and folding chairs). The ambivalence of the changing space is accentuated by the preserved traces of the former workshop (strip lights reflecting the previous disposition, the texture of concrete floor, different plaster granularity in the places after the removed partitions...) and the use of reclaimed elements (polycarbonate panels from the exposition Images of the Mind, re-installation of bookcases from a book fair or the chairs from online second hand shop.

Psychoanalysis of One Space

/exhibition design/in cooperation with 4AM/Praha/2013

Almost no architecture of exhibition. A cleaned space of original, temporary renewed washhouse creates a scene for audio recordings of exposition, introducing a probe into subconcious of former psychiatric hospital laundry in Bohnice. During exhibition newly installed washing machines and washing lines serve public.

Public Room

/installation/in cooperation with Dagmar Sitařová and 4AM/public space, Brno/2011

A piece of former wall settled large pink pillow to load the construction and serve as public room with a view to the sky.

Television tower

/installation/co-authors Jaroslav Sedlák, Jiří Vítek/Eastern Bohemia Gallery, Pardubice/2010

Deposit of discarded televisions symbolically refers to contemporary media tower of babel.

Living room

/installation/co-authors Jaroslav Sedlák, Jiří Vítek/public space, Pardubice/2010

installation was inspired by poetics of square as an exterior living room. discarded televisions, former transmitters of culture, became new urban furniture - living room wall and place for sitting. element known from private households is resite to public space as a tool for its settlement.