loading...

VICTORY SQUARE

/competition entry/co-author Filip Kusák/Praha/2018

The project was triggered by an obligatory plan to build up the north-western quadrant, whose ongoing activities such as weekend farmers´ markets or various not only students´ festivals indicate what is the existing potential of incomplete square and what will be the most missing factor after its completion – just ideal emptiness of generous, diverse and user-open public space. The design of adaptation the Victory Square returns this central public space of the municipal district Prague 6 to its users through three initial principles of concept – the reorganization of traffic flows linked to opening of inner areas to pedestrians and cyclists, the contemporary interpretation of Engels´ geometrical organization of square and the preservation of spaces for free movement as well as for possibility to place ephemeral or other small-scale architectural objects.

New Park

/public contract/co-authors Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, in cooperation with Ondřej Fous, Luboš Zbranek/Leopoldov/since 2017

A revitalization of a former croft cementary to a park with playing equipment for children transforms the forgotten walk-through garden to the place of active relaxation for each and every generation. The design is based on three principles - an activation of park borders, an enabling of free movement on its inner area and an addition of new objects to the existing ones.

The pavement along the busy Hlohovská Street will be enlarged beyond the small chapel to create an entrance piazzetta. Adding a pavement along the Rázusova Street on the other park side counts with the opening of the gate leading to close associational garden. In connection with the adjustment of pavements will be transfered the existing fencing and entrance gates. A possibility to set up own entrances from their private gardens will be offered to the residents of surrounding houses.

The new park is understand as one large shady playground. All bushes and other barrier species of woody plants will be removed. Full-grown deciduous trees with underpassable treetops will be treated and gradually accompanied by young ones to prevent their growth break-up and to support their further development. The new planting extends a diagonal organization of the existing alley to the whole width of the park. A soil in safe distance from root system of the trees will be stabilized into free passing surface, loosening the only existing communication axis.

The most of existing objects will be preserved. The chapel will become a landmark of the piazzetta, crucifixes on both sides of the original alley will still introduce entrances to the park. Crafted gravestones will be displayed in a new lapidary next to the gate from piazzetta. The inner park area will be enriched by new ready-made objects, involving the imagination of children themselves, as well as materially differentiated areas in form of wooden landing or sand and EPDM rubber surface. Refurbished street lamps will accompanied new scenic lighting and wooden benches.

square/park

/competition entry/co-author Klára Zahradníčková, in cooperation with Luboš Zbranek/park in Moravian Square, Brno/2016 

The Moravian Square forms a transition in between a park system of the Brno ring road and a paved pedestrian zone of the city centre. The cityness is represented through the paving of its surfaces, the parkness thereafter through the form of underpassable tree tops which protect the generous square/park against the sunshine.

The design loosens too exposed centre of the park through a concentration of cultural activities along its circumference. These activities try to resuscitate the park surroundings without disturbing the relaxing character of its inner area. The existing peripheral pavement is conspicuously enlarged (up to approx. 20 metres) to enable i. a. temporary buildings placement to relieve its excessive building on a spatially limited squares in the city centre. The inner park area is integrated with stabilized soil which enables free passing of pedestrians as well as provides a relaxing area in such generosity missing in the central area of the city. New surfaces and city furniture follow the existing ones which are in accordance with the project and don´t fulfil their lifespan. On the circumference of the park can be used existing mobile buildings and furnishings.

Despite the competition requirements of a cultural space without markets, the project includes these as well. Their previous placement along the existing inner park paths really seemed to be problematic towards overloading of paths as well as their surrounding grassy areas - access and supply shortcuts. On the other hand such activities (feasts, celebrations, concerts, meetings...) are integral part of a vital city environment. Their programmatic content on the broadened park edge creates active border within the city centre, the ring road and the neighbouring quarters and redefines the existing boundless image of the park in between the traffic communications.

23

/competition entry/graphic design Marek Chmiel/Brno-Kohoutovice/2016

A new building of the city hall with cultural auditorium forms a transition in between low-rise public amenities/older buildings and nine-storey-prefab T06B. This house owned by the city poses the most economical (already existing) space reserve of the new building. Instead of a required parking house it is proposed parking along the Libušina avenue. It is more reasonable to invest to its regeneration creating alive public space, which can serve out of cultural events and city hall opening hours as a promenade or a market place. The terraced volume of the new building extends a public space of the street onto its roof, its large stairs creates seasonal cultural scene and brings to the prefab a new meaning of lookout platform to the valley of the Svratka river (Kohoutovice housing estate is the highest placed one in Brno). The design uses elevation of the avenue towards the prefab, except the house-auditorium it is a house-bridge over the existing park paths and infrastructural networks.

Airport City

/competition entry/co-authors Michal Mačuda, Jiří Vítek/Prague/2015

A surplus of existing non-articulate areas is infilled with built-up volumes creating an urban score of a city which is diverse as well as Prague itself. The envelopes pose a main spatial regulation based on diagram. These are derived from a flight profile and shading parameters of surrounding buildings, the envelopes are optimalized in relation to views from a new control tower. Their programme is multiple, they are able to be actualized during the built-up process. The districts create rhizomatic, mutually non-hierarchic and autonomous quarters organized around inner public space. The flow of public areas is inscribed into the surface pattern via equipotential lines, which are generated from the kind of movement. If it is quicker, these lines are more liquid (transit around districts), if it is more quiet, lines create meanders and sediments (inner shared spaces).

Adaptation of Connection Wing of Pražák Palace

/public contract/co-author Jaroslav Sedlák/in cooperation with 4AM and Deep Throat/Brno/2014

On the ring road around the historic city centre of Brno there is a courtyard between the Neo-Renaissance complex of the Pražák Palace (Moravian Gallery) and the Community Hall (Brno Philharmonic). This project adapts their connecting wing placed on the terrain edge of former city walls embankment.

The task is to change the use of an existing conservation workshop to a barrier-free cultural space for lectures, workshops, concerts, exhibition and performing arts projects, movie screenings and similar activities with café, bar and the facilities.

There is no permanent purpose (function), it is just defined the space of existing building and a new space of events. The existing space is not capacious enough even after removing all partitions, therefore the re-initiated space is situational, expanding according to instant needs to the outer courtyard or shrinking into an intimate café. Thus the “interior of the city” (the courtyard) and the adapted building merge in the new gradients of their common floor. The boundaries of proposed architecture are defined by the multiplicity of its cultural programme.

The new permanent interventions are infrastructural (barrier-free adaptation, installations, new entrance door, sanitary facilities, storage/office room. The infrastructure is visible (inner cabling, distribution systems and shafts. The new furnishings are moveable for both interior and exterior use (bar segments, stage platforms usable as work desks, height-adjustable tables, stackable and folding chairs). The ambivalence of the changing space is accentuated by the preserved traces of the former workshop (strip lights reflecting the previous disposition, the texture of concrete floor, different plaster granularity in the places after the removed partitions...) and the use of reclaimed elements (polycarbonate panels from the exposition Images of the Mind, re-installation of bookcases from a book fair or the chairs from online second hand shop.

P7

/exhibition architecture/graphic design Tomáš Hnida/public space, Praha/2014

The installation of street exhibition 130 Years of Prague 7 is inspired by local pavilion with Marolds´diorama of a battle near Lipany, and by recycling of earlier design of West Bohemian Gallery in Pilsen. Despite decreased scale it creates an autonomous exhibition space with upper diffuse lighting. Due to inner orientation of exhibition it is achieved its detachment from visual smog of public space. The form of object in between low-tech futurism and Tokyo Lucky Hole attract passer-byes to peep.

Podium

/installation/curator Katarína Gatialová/New Synagogue, Žilina/2013

Project was based on random variation, which arose in building construction of Neological Synagogue by architect Peter Behrens. During six events the deviation became the starting point of connecting currently rebuild spaces of synagogue with the public. The project was testing the space for its future use as kunsthalle. In the central area was the multi-purpose platform, which had the height according to the original plan of synagogue. It represented an extension of the public space to the interior of synagogue, where it provided the facility for activities of accompanying program. Modular system of platform used its vertical adaptability for the specific type of the event.

entrance to a primary school

/competition entry/Brno/2013

Public space is redefined to meet both requirements of entrance to public building and intimacy of urban interior. Concept fulfil partial interventions which eliminate existing barriers and integrate surfaces as well as details of the place. Distinct epdm rubber carpet, movable furniture and hanging lights accompany adaptation of existing entrance facade and retaining wall.

module

/installation/graphic design Pixl-e/public space, Praha-Bratislava-Ostrava-Hradec Králové-Brno/2012

A variable object designed for Jindřich Chalupecký Award 2012 was intended for announcing finalists of this prize for young Czech artists. Turnable modul changed for five times its position and appearance according to introducing of five candidates in five cities.