loading...

I AM NOT HERE, I AM IN ARCADIA

/exhibition architecture/curator Maria Janušová/visual identity Aurélia Garová, Tereza Maco/Nitra/2018

Architectural adjustments disrupted the centre line of the exhibition area that used to be a hallway connecting the exhibition rooms located by its sides. The dividing walls raised in the central hallway cost it both its dominance and its purpose, but expanded the Representative Halls of the Nitra Gallery by adding additional rooms. The new architectural layout resembles a labyrinth - the visitor is forced to keep exploring the exhibition area and search for new ways out or deeper inside the exhibition. The labyrinth symbol is also a part of the exhibition concept that refers to ancient philosophy and mythology in many ways. (Curatorial text)

FULL HOUSE

/exhibition installation/co-author Filip Kusák/curatorial research Petra Hlaváčková, Barbora Benčíková/graphic design Anna Hrabalová/light design Pavel Richtr, Ladislav Mirvald/Brno/2017

The Alfa Passage, the multi-purpose palace in the Brno city centre, has been existing for eighty years. On the occasion of this anniversary an exhibition of a house in the house was created. The scale model 1:33 stands for the mass interpretation of the building, which spatial connections reveal through the characteristic longitudinal section along the passage, where the model is exhibited. The stereotomic mass formation substitutes for the tectonic composability of the building, its folds produced via CNC milling machine follow rather the living space of its users than the structural principles of the functionalist palace.

During the 20th century the fundamental historical events were mirrored in this building. The curatorial research mediated through the exhibition catalogue reflects the architectural, historical and political aspects of the house transformations and their impact on the current image of the place.

Wall

/festival architecture/co-authors Szymon Rozwałka and Petr Jakšík/public space, Brno/2011

Within a theater festival was erected a wall which served as a billboard and an entrance to teather tents or just divided known public space to unusual situations.