loading...

Nový park

/public contract/co-authors Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, in cooperation with JV PROJEKT VH, s.r.o., Dubrovay, s.r.o., Ondřej Fous, Luboš Zbranek/Leopoldov/2016-19

A revitalization of a former croft cementary to a park with playing equipment for children transforms the forgotten walk-through garden to the place of active relaxation for each and every generation. The design is based on three principles - an activation of park borders, an enabling of free movement on its inner area and an addition of new objects to the existing ones.

The pavement along the busy Hlohovská Street will be enlarged beyond the small chapel to create an entrance piazzetta. Adding a pavement along the Rázusova Street on the other park side counts with the opening of the gate leading to close associational garden. In connection with the adjustment of pavements will be transfered the existing fencing and entrance gates. A possibility to set up own entrances from their private gardens will be offered to the residents of surrounding houses.

The new park is understand as one large shady playground. All bushes and other barrier species of woody plants will be removed. Full-grown deciduous trees with underpassable treetops will be treated and gradually accompanied by young ones to prevent their growth break-up and to support their further development. The new planting extends a diagonal organization of the existing alley to the whole width of the park. A soil in safe distance from root system of the trees will be stabilized into free passing surface, loosening the only existing communication axis.

The most of existing objects will be preserved. The chapel will become a landmark of the piazzetta, crucifixes on both sides of the original alley will still introduce entrances to the park. Crafted gravestones will be displayed in a new lapidary next to the gate from piazzetta. The inner park area will be enriched by new ready-made objects, involving the imagination of children themselves, as well as materially differentiated areas in form of wooden landing or sand and EPDM rubber surface. Refurbished street lamps will accompanied new scenic lighting and wooden benches.

VICTORY SQUARE

/competition entry/co-author Filip Kusák/Praha/2018

The project was triggered by an obligatory plan to build up the north-western quadrant, whose ongoing activities such as weekend farmers´ markets or various not only students´ festivals indicate what is the existing potential of incomplete square and what will be the most missing factor after its completion – just ideal emptiness of generous, diverse and user-open public space. The design of adaptation the Victory Square returns this central public space of the municipal district Prague 6 to its users through three initial principles of concept – the reorganization of traffic flows linked to opening of inner areas to pedestrians and cyclists, the contemporary interpretation of Engels´ geometrical organization of square and the preservation of spaces for free movement as well as for possibility to place ephemeral or other small-scale architectural objects.

square/park

/competition entry/co-author Klára Zahradníčková, in cooperation with Luboš Zbranek/park in Moravian Square, Brno/2016 

The Moravian Square forms a transition in between a park system of the Brno ring road and a paved pedestrian zone of the city centre. The cityness is represented through the paving of its surfaces, the parkness thereafter through the form of underpassable tree tops which protect the generous square/park against the sunshine.

The design loosens too exposed centre of the park through a concentration of cultural activities along its circumference. These activities try to resuscitate the park surroundings without disturbing the relaxing character of its inner area. The existing peripheral pavement is conspicuously enlarged (up to approx. 20 metres) to enable i. a. temporary buildings placement to relieve its excessive building on a spatially limited squares in the city centre. The inner park area is integrated with stabilized soil which enables free passing of pedestrians as well as provides a relaxing area in such generosity missing in the central area of the city. New surfaces and city furniture follow the existing ones which are in accordance with the project and don´t fulfil their lifespan. On the circumference of the park can be used existing mobile buildings and furnishings.

Despite the competition requirements of a cultural space without markets, the project includes these as well. Their previous placement along the existing inner park paths really seemed to be problematic towards overloading of paths as well as their surrounding grassy areas - access and supply shortcuts. On the other hand such activities (feasts, celebrations, concerts, meetings...) are integral part of a vital city environment. Their programmatic content on the broadened park edge creates active border within the city centre, the ring road and the neighbouring quarters and redefines the existing boundless image of the park in between the traffic communications.

23

/competition entry/graphic design Marek Chmiel/Brno-Kohoutovice/2016

A new building of the city hall with cultural auditorium forms a transition in between low-rise public amenities/older buildings and nine-storey-prefab T06B. This house owned by the city poses the most economical (already existing) space reserve of the new building. Instead of a required parking house it is proposed parking along the Libušina avenue. It is more reasonable to invest to its regeneration creating alive public space, which can serve out of cultural events and city hall opening hours as a promenade or a market place. The terraced volume of the new building extends a public space of the street onto its roof, its large stairs creates seasonal cultural scene and brings to the prefab a new meaning of lookout platform to the valley of the Svratka river (Kohoutovice housing estate is the highest placed one in Brno). The design uses elevation of the avenue towards the prefab, except the house-auditorium it is a house-bridge over the existing park paths and infrastructural networks.

Airport City

/competition entry/co-authors Michal Mačuda, Jiří Vítek/Prague/2015

A surplus of existing non-articulate areas is infilled with built-up volumes creating an urban score of a city which is diverse as well as Prague itself. The envelopes pose a main spatial regulation based on diagram. These are derived from a flight profile and shading parameters of surrounding buildings, the envelopes are optimalized in relation to views from a new control tower. Their programme is multiple, they are able to be actualized during the built-up process. The districts create rhizomatic, mutually non-hierarchic and autonomous quarters organized around inner public space. The flow of public areas is inscribed into the surface pattern via equipotential lines, which are generated from the kind of movement. If it is quicker, these lines are more liquid (transit around districts), if it is more quiet, lines create meanders and sediments (inner shared spaces).

RECONVERSION OF STATE FARM

/competition entry/co-authors Jiří Vítek, Jiří Železný/Doubravník/2015

Former state farm and its site has spatial parameters to became new meaningful element of the municipality Doubravník. The awarded competition design initiates minimal interventions to existing building and its compound aiming to enrich the site such meanings. In sequentially created park with biotop (natural pool) and multifuctional attic, besides public spaces (sitting stairs from street, lawns for lying, playground, courtyard behind the wall of former stalls, public toilets, new access to St. Anna Chapel or riverfronts) there are planned also semi-public and semi-private areas for local residents - doorstep with shared vestibules and winter garden, orchard, vegetable and flower beds. Thanks to the local activists, the attic was first time opened for public due exhibition of competition entries together with their presentations and accompanying program.

ORLOVÁ

/competition entry/co-author Jiří Vítek/Orlová/2015

Orlová is a city mycelium in post-industrial landscape. The revitalization of its historical centre is comprehended as another life of the original rhizome, which havent got any beginning or end, it is an intermezzo, allways in the middle, in between other quarters.

The design search for possibilities - of designing autonomous city complex without non-uniforming of its architecture, of treating historical heritage without any restrictions, of creating economically attractive area without 'developing' or wasting surrounding landscape.

The result of such discourse is urban planning based on sustainable development. The main 3D regulation over building sites of morphologically defined area conceived environmental envelope. It should incite to speculate about dense urban fabric of the old city. More than a necessity (number of inhabitants is decreasing) it means a possibility (building freedom) of looking for what is lacking to the city.

entrance to a primary school

/competition entry/Brno/2013

Public space is redefined to meet both requirements of entrance to public building and intimacy of urban interior. Concept fulfil partial interventions which eliminate existing barriers and integrate surfaces as well as details of the place. Distinct epdm rubber carpet, movable furniture and hanging lights accompany adaptation of existing entrance facade and retaining wall.

Island

/competition entry/co-authors Ondřej Bartůšek, Jaroslav Sedlák/Štvanice, Praha/2013

Project redefines island phenomenon of the place and opens its recreational area to surrounding city boroughs. This thesis is based on three principles - disjunction of transit transportation, addition of local conjunctions and forming of passable landscape.

house for elderly

/competition entry/in cooperation with Ondřej Fabián, Petr Jakšík and Szymon Rozwałka/Opava/2012

The complex of autonomous residential units is based on the assumption of self-sufficiency of their inhabitants. The house defines a public street and a privite courtyard. Housing units lifting up the terrain level rotate to lookouts, its loggias shield against neighboring multi-storey houses. The staircase volume contrasts with the horizontal shaped common room.