loading...

Nový park

/public contract/co-authors Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, in cooperation with JV PROJEKT VH, s.r.o. (water management), Dubrovay, s.r.o. (electrical installation), Ondřej Fous (garden and landscaping consultations), Juraj Ondreas (visual identity), Luboš Zbranek (visualisations), Marek Repáň (restoration works), CS, s.r.o. (main contractor)/Leopoldov/2016-19

The conversion of a former croft cemetery into a park with playground equipment for children transforms a half-forgotten walk-through garden into a site of active fun where people of all ages will find ways to wind down. The design works with three basic principles - activating the park boundary, enabling free movement within, and introducing new additions to the existing structures. The project was created in cooperation between an architect, a landscape architect and an artist based on winning the public tender competition for architectural solution.

The original fencing along the Hlohovská Street was newly positioned behind the chapel, the enlarged pavement, a so called piazzetta, created more generous entrance to the park from this thoroughfare. Based on an outcome of a meeting with the residents of neighbouring houses access wickets were added for those of the residents who chose so in selected spots of their gardens. The gate in a new fencing along Rázusova Street follows the gate on the opposite side leading to the nearby Associational Garden, which the city council is planning to open.

The New Park is perceived as a singular playground in a shade. All shrubs and other barrier species of woody plants were removed. Full-grown deciduous trees with underpassable treetops were treated and younger trees were added so as to prevent the break-up of the green area and also to support its further growth. The additional planting creates an extension of the zigzag tree arrangement of the original alley into a diagonal tree grid across the entire area of the park. Maintaining gaps around the root system of the trees, the area was stabilized with a walkable gravel surface, thus relieving the only existing thoroughfare axis.

The historical layer of the original cemetery structures was preserved. The chapel became a landmark of the piazzetta, roadside crucifixes on both sides of the original alley still open up the entrances to the park. Crafted gravestones were displayed in a new lapidary next to the gate from piazzetta. The inner park area was enhanced mainly by new ready-made objects originating from industrially manufactured engineering elements, certified as playground equipment. In comparison to the made-to-measure atypical counterparts these are an economically more convenient alternative, and in comparison to the standardized playground equipment they offer a fresh solution inviting the children to explore and develop their imagination. Apart from these functional sculptures new public furniture including benches, dustbins, bike racks and public lighting were installed. 

VICTORY SQUARE

/competition entry/co-author Filip Kusák/Praha/2018

The project was triggered by an obligatory plan to build up the north-western quadrant, whose ongoing activities such as weekend farmers´ markets or various not only students´ festivals indicate what is the existing potential of incomplete square and what will be the most missing factor after its completion – just ideal emptiness of generous, diverse and user-open public space. The design of adaptation the Victory Square returns this central public space of the municipal district Prague 6 to its users through three initial principles of concept – the reorganization of traffic flows linked to opening of inner areas to pedestrians and cyclists, the contemporary interpretation of Engels´ geometrical organization of square and the preservation of spaces for free movement as well as for possibility to place ephemeral or other small-scale architectural objects.

#OK

/exhibition architecture/curators Mária Janušová, Erik Vilím/visual identity Pinchof/Jozef Kollár Gallery, Banská Štiavnica/2018

Architecture of the XII. Triennale of Small Object and Drawings, focused on the object-oriented ontology, plays with the least attractive and at the same time the largest object inside the exhibition space - faded heavy-duty carpet. It is transformed from the only superficial covering of gallery floors into space-making element, which correlates with different levels of exhibition rooms and plinths and creates a new topography undulated similar to the landscape of Banská Štiavnica. Besides the landscape of carpet is topological, it keeps a geometrical continuity of the original floor plan. Its folds partially uncover floor screeds and partially recycle or cover useless exhibition elements. A visitor-wayfarer discovers art pieces situated in this landscape, (s)he can walk through or have a rest within for a while.

I AM NOT HERE, I AM IN ARCADIA

/exhibition architecture/curator Maria Janušová/visual identity Aurélia Garová, Tereza Maco/Nitra/2018

Architectural adjustments disrupted the centre line of the exhibition area that used to be a hallway connecting the exhibition rooms located by its sides. The dividing walls raised in the central hallway cost it both its dominance and its purpose, but expanded the Representative Halls of the Nitra Gallery by adding additional rooms. The new architectural layout resembles a labyrinth - the visitor is forced to keep exploring the exhibition area and search for new ways out or deeper inside the exhibition. The labyrinth symbol is also a part of the exhibition concept that refers to ancient philosophy and mythology in many ways. (Curatorial text)

FULL HOUSE

/exhibition installation/co-author Filip Kusák/curatorial research Petra Hlaváčková, Barbora Benčíková/graphic design Anna Hrabalová/light design Pavel Richtr, Ladislav Mirvald/Brno/2017

The Alfa Passage, the multi-purpose palace in the Brno city centre, has been existing for eighty years. On the occasion of this anniversary an exhibition of a house in the house was created. The scale model 1:33 stands for the mass interpretation of the building, which spatial connections reveal through the characteristic longitudinal section along the passage, where the model is exhibited. The stereotomic mass formation substitutes for the tectonic composability of the building, its folds produced via CNC milling machine follow rather the living space of its users than the structural principles of the functionalist palace.

During the 20th century the fundamental historical events were mirrored in this building. The curatorial research mediated through the exhibition catalogue reflects the architectural, historical and political aspects of the house transformations and their impact on the current image of the place.

CITY INTERVENTIONS

/exhibition design/co-author Filip Kusák/curators Jakub Kořínek, Lenka Sedláčková/graphic design Kutululu/Brno/2017

The installation transformed a street network of the city Brno onto surfaces of the exhibition hall in its centre. Each one of city interventions was exhibited as a model object, through which its author interpreted the idea of this intervention.

VIRTUAL BEHRENS

/installation/curator Ivana Rumanová/Working Exhibition, New Synagogue, Žilina/2017

The architekt Jakub Kopec decided to complement and make present the visions of Peter Behrens in the space of the Nová synagóga, using virtual reality. In the end, he turned out to be equally interested in the central area of the dome and Behrens's absolute ideas as in the strange space of absence beneath it. If we were to make the dome into a complete spherical object in space, it would not touch the ground but rather levitate above it at the height of 68 cm. Jakub Kopec already worked with this specific space once in his Pódium (Stage) project of 2013. This time he addresses it in a completely different manner and using completely different means, but even now he transforms the space of deviation or imperfections of construction into a space for play, a possibility for a human being to enter or play with the architecture. (Curatorial text)

HOUSE IN STONE QUARRY SLUM

/private contract/Brno/since 2010

In the project is merging a topography of the stone quarry with the original workers house, which is a part of the monumental heritage complex of the former slum. The building programme circulates through the new topography of the house. A sequence of confined rooms of the existing building is adapted into the generous living space, which is opened to the daylight rare in this area.

square/park

/competition entry/co-author Klára Zahradníčková, in cooperation with Luboš Zbranek/park in Moravian Square, Brno/2016 

The Moravian Square forms a transition in between a park system of the Brno ring road and a paved pedestrian zone of the city centre. The cityness is represented through the paving of its surfaces, the parkness thereafter through the form of underpassable tree tops which protect the generous square/park against the sunshine.

The design loosens too exposed centre of the park through a concentration of cultural activities along its circumference. These activities try to resuscitate the park surroundings without disturbing the relaxing character of its inner area. The existing peripheral pavement is conspicuously enlarged (up to approx. 20 metres) to enable i. a. temporary buildings placement to relieve its excessive building on a spatially limited squares in the city centre. The inner park area is integrated with stabilized soil which enables free passing of pedestrians as well as provides a relaxing area in such generosity missing in the central area of the city. New surfaces and city furniture follow the existing ones which are in accordance with the project and don´t fulfil their lifespan. On the circumference of the park can be used existing mobile buildings and furnishings.

Despite the competition requirements of a cultural space without markets, the project includes these as well. Their previous placement along the existing inner park paths really seemed to be problematic towards overloading of paths as well as their surrounding grassy areas - access and supply shortcuts. On the other hand such activities (feasts, celebrations, concerts, meetings...) are integral part of a vital city environment. Their programmatic content on the broadened park edge creates active border within the city centre, the ring road and the neighbouring quarters and redefines the existing boundless image of the park in between the traffic communications.

affective movements

/research project/co-author Darinka Pilári/New Generation Museum, Žďár nad Sázavou/2016

Is a staircase just a vertical communication or does it offer also something more? Spiral stairs in the New Generation Museum in Žďár nad Sázavou were tested through improvised movement of a dancer. She reacted to the space limits of staircase and the range of motion sensor which recorded her, as well as more and more to her own caprices.