loading...

Nový park

/veřejná zakázka/spoluautoři Klára Zahradníčková, Tomáš Džadoň, spolupráce JV PROJEKT VH, s.r.o. (hospodaření s vodou), Dubrovay, s.r.o. (elektroinstalace), Ondřej Fous (konzultace zahradních úprav), Juraj Ondreas (vizuální identita), Luboš Zbranek (vizualizace), Marek Repáň (restaurátorské práce), CS, s.r.o. (generální dodavatel)/Leopoldov/2016-19

Přeměna někdejšího záhumenního hřbitova na park s herním vybavením pro děti transformuje pozapomenutou průchozí zahradu na místo aktivního odpočinku všech generací. Návrh vychází ze tří základních principů - aktivace rozhraní parku, umožnění svobodnějšího pohybu na jeho vnitřní ploše a doplnění stávajících objektů o nové prvky. Projekt vznikl ve spolupráci architekta, krajinářské architektky a výtvarníka na základě vítězné architektonické soutěže.

Původní oplocení podél Hlohovské cesty bylo nově osazeno až za úrovní kapličky, rozšířený chodník, tzv. piazzetta, vytvořil velkorysejší nástup do parku z této dopravní tepny. Na základě společného setkání s obyvateli sousedních rodinných domů byly zájemcům z jejich řad zrealizovány přístupové branky z vybraných míst jejich soukromých zahrad. Brána nového oplocení do Rázusovy ulice navázala na protější vrata vedoucí k nedaleké Spolkové zahradě, jejichž otevření město plánuje.

Nový park je chápán jako jedno velké stinné hřiště. Všechny keře a jiné bariérové druhy dřevin byly odstraněny. Vzrostlé listnaté stromy s podchodnými korunami byly ošetřeny a doplněny mladými jedinci, aby se předešlo rozpadu porostu a byl podpořen jeho další rozvoj. Nová výsadba představuje extenzi cikcak uspořádání stromů původní aleje do diagonálního stromového rastru v celé ploše parku. Zemina v bezpečné vzdálenosti od kořenového systému stromů byla stabilizována jako volně pochozí mlatový povrch, odlehčující jedinou existující komunikační osu.

Historická vrstva původně hřbitovních objektů zůstala zachována. Kaplička se stala dominantou piazzetty, kříže na obou stranách původní aleje nadále uvozují vstupy do parku. Řemeslně zpracované náhrobky byly vystaveny v novém lapidáriu při vstupu z piazzetty. Vnitřní plochu parku obohatily především nové ready-made objekty, z průmyslově vyráběných inženýrských elementů, certifikované jako zařízení dětského hřiště. Vůči výrobě atypů představují ekonomickou alternativu, oproti hracím prvkům typovým potom nabízí neotřelé řešení vyzývající k objevování a rozvíjení dětské imaginace. Kromě těchto funkčních plastik byl v parku osazen také nový městský mobiliář zahrnující lavičky, odpadkové koše, stojany na kola a veřejné osvětlení.