loading...

Nádražní bufáč

/instalace/organizace a občerstvení Bufáč/krajinářský architekt Efemér/grafické řešení The Rodina/aranže Mák Hustoles/ve spolupráci se 4AM/Brno/2013

Na rozhraní periferie jižního centra a vyvýšené lineární krajiny železničních náspů se nachází zapomenutá nádražní budova. Kvůli opravě viaduktu v centru města byl v jejím sousedství, na místě plánovaného nádraží v odsunuté poloze, zbudován provizorní perón sloužící jako dočasná stanice mezinárodních vlaků. V reakci na tuto situaci byl na zahrádce před domem vytvořen nádražní bufet. Jako zázemí nové občerstvovny posloužil reinstalovaný variabilní objekt navržený pro vyhlašování finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého 2012. Modul, umožňující svým pootočením několik různých způsobů využití, byl osazen jako zahradní pavilon ve formě velkého stolu uprostřed čerstvě posekaného trávníku. Nový bufet vyzdobily květiny rostoucí přirozeně na železničních náspech nebo v truhlících a na záhoncích lokálních nádraží. V betonovém zarážedle byla vysázena rajčata, bylinky a okrasné verbeny. Pod girlandami z umakartových ubrusů a grafickými bannery Bufáče byly podávány speciality inspirované poetikou nádražních kantýn. Příchozí mohli ochutnat sekanou s estragonovou hořčicí na kmínovém chlebu, aspiky, chlebíčky se šunkovou pěnou či utopence a napít se limonády z třešňového a lipového sirupu nebo piva z menších českých pivovarů.